Κινητό τηλέφωνο και οδήγηση: Πιθανότητα πρόκλησης τροχαίου συμβάντος.

Κινητό τηλέφωνο και οδήγηση: Πιθανότητα πρόκλησης τροχαίου συμβάντος.

Το κινητό τηλέφωνο αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο εφόσον γίνεται συνετή και ασφαλής χρήση της. Όταν, όμως, η χρήση κινητού τηλεφώνου πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της οδήγησης, τότε δύναται να δημιουργήσει προβλήματα, καθώς αποσπάται η προσοχή του οδηγού, αυξάνοντας (έως και τέσσερις φορές) τις πιθανότητες πρόκλησης τροχαίου συμβάντος

Αυτό συμβαίνει γιατί, όταν οι οδηγοί χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο, τις περισσότερες φορές έχουν:

  • Μειωμένα αντανακλαστικά σε πιθανό κίνδυνο (περίπου κατά μισό δευτερόλεπτο)
  • Μειωμένη αντίληψη των συνθηκών περιβάλλοντος
  • Δυσκολία διατήρησης του οχήματος στη σωστή πορεία
  • Συνεχείς αυξομειώσεις στην ταχύτητα κίνησης του οχήματος.

Επιπτώσεις στην οδήγηση

Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση δημιουργεί προϋποθέσεις για να προκληθεί κάποιο τροχαίο συμβάν, καθώς η προσοχή του οδηγού αποσπάται και στα τρία επίπεδά της.

  1. Απασχόληση των χεριών

Τη στιγμή που ο οδηγός απομακρύνει το ένα του χέρι από το τιμόνι προκειμένου να πιάσει το κινητό, να σχηματίσει τον αριθμό στην οθόνη του κινητού ή να συντάξει κάποιο μήνυμα δυσκολεύεται στη διατήρηση ελέγχου του οχήματος. Επιπλέον, πολλές φορές ο οδηγός αποφεύγει να χρησιμοποιήσει βασικά χειριστήρια του οχήματος, όπως η ένδειξη αλλαγής κατεύθυνσης (φλάς ) προκαλώντας έτσι πολλές φορές σύγχυση στους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου

2  Οπτική απόσπαση. Αν σκεφτείτε πως κινούμενοι με 60 χιλιόμετρα ανά ώρα, το όχημά μας διανύει μία απόσταση περίπου 17 μέτρων το δευτερόλεπτο, εύκολα γίνεται αντιληπτό τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που αποσπαστεί η προσοχή του οδηγού από το δρόμο για 2,3 ή περισσότερα δευτερόλεπτα ή και με μεγαλύτερες ταχύτητες (καθυστερημένη ακινητοποίηση του οχήματος σε περίπτωση κινδύνου.

3  Νοητική απόσπαση Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως ο εγκέφαλός μας     δυσκολεύεται να ανταποκριθεί σε δύο ταυτόχρονες εργασίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εάν λάβουμε υπόψη το είδος, την ένταση της κουβέντας και πιθανότατα τη ψυχολογική φόρτιση που μπορεί να προέλθει από αυτή, τότε η χρήση κινητού μπορεί να αποβεί μοιραία.

Κινητά τηλέφωνα και νομοθεσία

Πέρα από το γεγονός πως η γενικότερη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση δύναται να έχει σημαντικές συνέπειες στη σωματική ακεραιότητα, όχι μόνο του οδηγού που κάνει το λάθος αλλά και των υπόλοιπων χρηστών του δρόμου, η μη προβλεπόμενη χρήση μπορεί να κοστίζει άμεσα στη τσέπη του παραβάτη, ενώ διαταράσσει και την καθημερινότητά του (επαγγελματική και προσωπική). Πιο αναλυτικά, σε περίπτωση που κάποιος οδηγός αποφασίσει να παραβιάσει το άρθρο 13 του Κ.Ο.Κ. που προβλέπει πως «η εν κινήσει χρήση κινητού τηλεφώνου επιτρέπεται μόνο όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ακουστικό ασύρματης επικοινωνίας», τότε έρχεται αντιμέτωπος με σημαντικές συνέπειες. Ποιες είναι αυτές; Για την αντικανονική χρήση κινητού τηλεφώνου, εφόσον αυτή διαπιστωθεί, προβλέπεται από τον Κ.Ο.Κ. για τον παραβάτη πρόστιμο 100 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 30 ημέρες.

Παρ’ ότι η ομιλία στο κινητό κατά την οδήγηση μέσω bluetooth ή συσκευής ανοικτής ακρόασης, είναι νόμιμη στην Ελλάδα, καλό είναι να αποφεύγεται.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε